Home > Over ons > Over Habasit

Over Habasit

Kwaliteit, betrouwbaarheid en een open en persoonlijke familiecultuur. Dit vormde bijna 70 jaar geleden de ruggengraat van het Zwitserse bedrijf Habasit. Oprichters Fernand en Alice Habegger verwachtten van de medewerkers bovendien ondernemerschap, passie en creativiteit. Op ditzelfde fundament is Habasit anno 2013 wereldwijd marktleider in de proces- en transportbandenindustrie.

Het succes van Habasit ontstond vanuit passie en een visionair idee. De jonge Fernand Habegger werkte na de Tweede Wereldoorlog als verkoper van machines. Hij zag hoe omslachtig en gevaarlijk het vervangen van leren aandrijfriemen was. Nadat Fernand zichzelf verwondde aan een mechanische verbinder ging hij op zoek naar veiliger en eenvoudiger oplossingen. Hij experimenteerde met het toen gloednieuwe PVC en polyamide.

Uitvinder nylon aandrijfriem
Net na de oorlog was het voor jonge ondernemers moeilijk om geld te lenen bij de bank. Dus moest Fernand creatief zijn. In een zwembad testte hij het absorptievermogen van polyamide riemen en in zijn schuur ontwikkelde hij de nylon aandrijfriem. Nylon riemen kunnen gemakkelijk en zonder gevaar eindloos worden gemaakt met lijm, in plaats van de mechanische verbinder. Vandaag de dag is dit nog steeds de methode die producenten wereldwijd toepassen om aandrijfriemen eindloos te maken.

Snelle groei
In 1946 registreerden Fernand (25) en Alice Fluck (22), zijn toekomstige vrouw) hun bedrijf en het merk Habasit. De firmanaam is een combinatie van de achternaam, “Habegger”, “Basel” de vestigingsstad, en het einde van synthetisch materiaalnamen zoals “Bakelit” (bakelite). In 1953 ging Habasit de internationale markt op met de nylon en polyamide aandrijfriemen en spindel tapes. Het bedrijf groeide snel (binnen 10 jaar 32 medewerkers) en verhuisde van Basel naar het meer landelijk gelegen Reinach. In 1965 opende Habasit (dan 98 medewerkers) in het Verenigd Koninkrijk haar eerste buitenlandse vestiging. In de daarop volgende jaren groeide Habasit wereldwijd en volgden diverse strategische overnames.

Nog steeds betrokken
In 1992 overleed Fernand Habegger, zijn vrouw Alice is ondanks haar 89-jarige leeftijd nog betrokken bij het bedrijf. Habasit is nog steeds eigendom van de familie Habegger. Vandaag de dag staat het bedrijf dan ook nog steeds bekend om haar Zwitserse kwaliteit en betrouwbaarheid. De directie en medewerkers hechten veel waarde aan het in stand houden van de persoonlijke en open familiecultuur, en het leveren van de beste kwaliteit. Bij Habasit werken wereldwijd